pruvodce

Místo vstupů do podchodu stojany pro kola. Budějovice upraví prostor před nádražím

Prostor před nádražní budovou v Českých Budějovicích hyzdí zavřené podchody. Pramen: Město ČBProstor před nádražní budovou v Českých Budějovicích hyzdí zavřené podchody. Pramen: Město ČB

Cyklisté naleznou zázemí i v budově bývalé pošty u nádraží, jejíž budovu město nedávno koupilo.

České Budějovice se přiblížily likvidaci jedné z největších ostud města. Ještě před koncem prázdnin začnou práce na odstranění a zaslepení nevyužívaných vstupů do podchodu před nádražím. Díky tomu se rozšíří prostor před zrekonstruovanou nádražní budovou, v místě budou osazeny stojany pro kola.

„Stavební úpravy dvou vstupů do podchodu pod Nádražní ulicí začnou 26. srpna jejich uzavřením. Nevzhledné nadzemní části vstupů budou odstraněny, plocha bude přikryta a stane se součástí chodníku před výpravní budovou vlakového nádraží,“ uvedl náměstek primátorky Lubomír Bureš.

Nad zaslepený jižní vstup město instaluje přístřešek pro 11 stojanů na kola, nad severním bude umístěno celkem 26 stojanů. „Díky této novince bude v okolí výpravní budovy celkem 102 kolostavů,“ doplnil náměstek. Úpravy přednádražního prostoru by měly skončit 25. října.

Podchod před nádražím byl zbudován koncem 80. let, nikdy ale nebyl vybaven bezbariérovým přístupem. S vybudováním přechodů na povrchu postupně ztrácel na významu a chátral, uzavřen je už více než dva roky.

Město pro podchod hledá dlouhodobé řešení, prozatím ustoupilo od jeho zasypání. Konstrukci vyztuží a kvůli přístupu do podzemí zachová vchod u hotelu Grand. Ve vzdálené budoucnosti přichází v úvahu zanoření frekventované Nádražní ulice pod zem a obnovení náměstí před nádražím.

Pokud jde o cyklisty, zázemí naleznou i v budově bývalé pošty u nádraží, jejíž budovu město nedávno koupilo. Na dvoře někdejší pošty má vzniknout úschovna kol pro cyklisty, kteří budou potřebovat odložit bicykl na delší dobu.

Budova bývalé pošty u českobudějovického nádraží. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czJižní křídlo českobudějovického nádraží se otevřelo cestujícím (1. březen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářProstor před nádražní budovou v Českých Budějovicích hyzdí zavřené podchody. Pramen: Město ČBTestování venkovního nasvícení nádraží v Českých Budějovicích. Autor: Martin Stašek/Metrostav
Tagy cyklistická infrastruktura nádraží České Budějovice
35 komentářů