pruvodce

Námluvy Škody s Talgem prověří evropský úřad. Na českou firmu si stěžují menšinoví akcionáři

Nové rychlovlaky Avril Talgo S-106. Foto: RenfeNové rychlovlaky Avril Talgo S-106. Foto: Renfe

Nezávislý orgán prověří, zda nedošlo k manipulaci na akciovém trhu.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) prověří jednání české společnosti Škoda Group, která projevila zájem o spojení se španělským výrobcem vlaků Talgo. Informovala o tom dnes španělská agentura Europa Press. Zájem o spojení se španělskou firmou projevila Škoda Group v době, kdy jiný zájemce podal nabídku na odkoupení akcií Talga. Tím se česká společnost mohla dopustit manipulace na akciovém trhu.

Stížnost na počínání Škody Group na začátku srpna podalo španělské sdružení minoritních akcionářů (AEMEC). Podle sdružení se česká společnost mohla dopustit porušení pravidel, která regulují veřejné nabídky na odkup akcií, a manipulace na akciovém trhu. Burzovní orgán podle agentury Europa Press nyní sdělil, že se stížností bude zabývat a počínání škody Group prověří.

Česká společnost Škoda Group v červenci oznámila, že má zájem o průmyslovou integraci a fúzi se španělským výrobcem. Takovou nabídku ale vedení Talga odmítlo. Šéf českého podniku Petr Novotný začátkem srpna uvedl, že se španělskou firmou chce dál jednat.

Šéf Škoda Group: S Talgem bychom vytvořili evropského železničního šampiona, náš zájem trvá

Společnost Talgo v březnu obdržela nabídku na odkoupení všech akcií od maďarského konsorcia Ganz-Mávag, které je ochotné zaplatit pět eur za každou akcii španělské firmy. Konsorcium za Talgo nabídlo celkem 619 milionů eur (15,6 miliardy Kč). Škoda Group žádnou finanční nabídku za akcii nepodala, což se nelíbilo vedení španělského výrobce ani španělskému burzovnímu regulátorovi CNMV.

Podle informací tisku jsou hlavní akcionáři firmy Talgo spíše nakloněni maďarské nabídce, jelikož chtějí ze společnosti odejít. Maďarský plán na akvizici se ale nelíbí španělské vládě, která může operaci vetovat. Její rada pro zahraniční investice podle deníku El País vydá doporučení ohledně plánů maďarského konsorcia na konci srpna, a pak by o této operaci mohl rozhodnout kabinet španělského premiéra Pedra Sáncheze.

Tagy Škoda Group Talgo
23 komentářů