pruvodce

Obrazem: Sydney prodloužilo metro do centra, běží výstavba dalších

Prodloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney Metro

Nová linka má obsloužit až čtvrt milionů lidí denně.

Největší australské město Sydney rychle dohání svůj historický dluh v oblasti veřejné dopravy. Po otevření první trasy metra v roce 2019 na severu metropole mohou cestující využívat od počátku tohoto týdne dalších 15,5 kilometru nové trasy. Poprvé podzemní dráha dorazila do centra hlavního města státu New South Wales, trasa vede pod částí označované jako Central Business District (CBD).

Obyvatelům metropole se tak otevřela nová možnost, jak se dostat ze severních částí města přes zátoku Sydney Harbour jinak než po známém mostě Harbour Bridge nebo silničním tunelem. Mezi dosavadní konečnou Chatswood a novou konečnou Sydenham vzniklo celkem šest nových stanic: Crows Nest, Victoria Cross, Barangaroo, Martin Place, Gadigal a Waterloo. Ve stanicích Central a Sydenham se metro stalo součástí stávajících železničních stanic. Aktuálně jediná linka metra v Sydney měří 51,5 kilometru, byla označena jako M1.

Další vlaky bez strojvedoucího. V Sydney zahájilo provoz první metro v Austrálii

Metro je investicí státu New South Wales, postavilo se metodou PPP, kdy ho koncesionář postaví a financuje a stát mu následně postupně novou infrastrukturu splácí. Provozovatelem metra je Northwest Rapid Transit, v čele sdružení je MTR Group z Hongkongu.

Ve špičce jezdí automatické metro každé čtyři minuty, mimo špičku po sedmi minutách a po 10 minutách o víkendu. Postupně se má interval zkracovat. Podle odhadů má metro využít kolem čtvrt milionů lidí denně.

Otevření přineslo dočasné uzavření linky T3 příměstské železnice ze Sydenhamu do Bankstown v západní části Sydney. Dojde k její modernizaci na standardy metra, poté bude součástí nové linky M1. Ta bude dlouhá 66 kilometrů a bude mít 31 stanic.

Metro v Sydney je v provozu na standardním evropském rozchodu 1 435 mm, je napájeno stejnosměrným napětím 1 500 V, stejně jako tramvaje v Sydney. Provoz zajišťují šestivozové vlaky Alstom Metropolis. Vyrábějí se v Indii. Detailně je projekt metra v Sydney popsán na jeho stránkách.

Mapa metra v Sydney. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney MetroProdloužení metra v Sydney, zahájení provozu. Foto: Sydney Metro
Tagy Sydney Sydney Metro
14 komentářů