pruvodce

ŘSD prodlouží silnici 2. třídy u Postoloprt, chce odklonit dopravu z elektrárny Počerady

D7, obchvat Postoloprt, MÚK Březno, vizualizace. Pramen: ŘSDD7, obchvat Postoloprt, MÚK Březno, vizualizace. Pramen: ŘSD

Na posouzení přeložky silnice 2. třídy závisí pokračování stavebního řízení k dálničnímu obchvatu Postoloprt.

Stavba dálničního obchvatu Postoloprt, kterou se završí budování dálnice D7, si vynutí i prodloužení silnice 2. třídy od Počerad (II/255). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plán aktuálně poslalo ústeckému krajskému úřadu k posouzení vlivů na okolí (EIA).

Silnice, po které mimo jiné proudí nákladní doprava od/do elektrárny Počerady, se u Postoloprt napojuje na stávající silnici I/7 úrovňovou křižovatkou. Po přestavbě silnice I/7 na dálnici to už nebude možné, silničáři proto „dvojku“ od Počerad protáhnou až k mimoúrovňové dálniční křižovatce Březno.

Nový úsek bude měřit 2 345 metrů a povede souběžně s novou dálnicí. Jeho součástí bude i nový most přes Ohři. „Přeložka je nutná pro zajištění odvedení nákladní dopravy od elektrárny Počerady mimo město Postoloprty,“ stojí v materiálech ŘSD.

Stavět se má současně s dálnicí v letech 2026 až 2029. Pro samotnou dálnici, jejíž stavba bude spočívat v rozšíření stávající I/7, má ŘSD kladné stanovisko EIA už od roku 2005. Nyní čeká na jeho opakované prodloužení. Zároveň letos požádalo o stavební povolení, řízení je ale od května přerušeno, neboť se čeká právě na výsledek EIA k přeložce silnice 2. třídy.

Samotný úsek dálnice D7 kolem Postoloprt bude měřit 4,8 kilometru, z toho přes čtyři kilometry připadá na rozšíření silnice I/7 vpravo, na zhruba 700 metrech se bude silnice rozšiřovat vlevo (ve směru od Prahy).

D7, obchvat Postoloprt. Pramen: ŘSD

D7, obchvat Postoloprt. Pramen: ŘSD

Tagy D7 II/255 obchvat Postoloprt ŘSD
18 komentářů